Benzinli bir motora sahip ilk motosikletin üretildiği 1885 yılından beri özgürlüğün tanımı haline gelen motosikletler, yaklaşık 150 yıl boyunca evrilerek teknoloji harikası bir ulaşım aracı haline dönüştü. Bu süreç boyunca yoğunlaşan trafik, hızı her geçen gün yükselen yeni motosiklet modelleri, uluslararası kabul gören trafik kurallarının yaygınlaşması gibi etkenler tüm motorlu taşıtlarda olduğu gibi motosikletlerde de sürüş güvenliğinin ele alınmasına ve iyileştirilmesine neden oldu. Motosiklet sürücüsünün en önemli güvenlik donanımı olan motosiklet kaskı da tıpkı motosiklet teknolojisi gibi kendini geliştirdi. Olası bir kaza halinde sürücünün kafa bölgesini korumak ve desteklemek amacı ile tasarlanan kasklar, çarpmanın şiddeti ile oluşacak travmanın yaratacağı hasarı en aza indirmeyi amaçlıyor. Motor kaskı kullanımı kanuni bir zorunluluk olmakla birlikte her bilinçli motosiklet sürücüsü için kaçınılmaz bir yükümlülük aynı zamanda.
Motor Kaskı Çeşitleri Nelerdir?
Farklı motosiklet modelleri ve farklı sürüş tipleri için farklı motosiklet kaskları tasarlanıyor ve üretiliyor. Engebeli arazide ve ağır doğa koşulları altında sürüş yapan bir motokros sporcusu ile şehirler arası otobanlarda uzun yol yapan chopper motosikleti kullanıcısının tercih edeceği kasklar elbette ki farklı. Pek çok farklı model ve tasarım olsa da temel olarak kasklar, fiziksel tasarım özelliklerine göre sınıflandırılıyor.
- Full Face Motosiklet Kaskları
Tek parça ve tüm yüzü kapatacak şekilde üretilen bu kasklar güvenlik açısından en üstün modeller olarak kabul ediliyor ve bu sebeple profesyonel motor yarışlarında kullanılıyor. Yüksek yalıtım özelliğine sahip olmakla birlikte sık sık giyip çıkartmak gerektirdiğinden şehir içi sürüşlerinde ve sıcak havalarda kullanımı pek de konforlu değil.
- Flip Up Motor Kaskları
Tasarım olarak full face motosiklet kasklarını andırsa da çene kısmı kilitli bir mekanizma ile açılıp kapanabilir özelliğe sahip. Nispeten daha az koruma sağlamakla birlikte, çene kısmının açılarak kask içine daha fazla serin hava girmesi sağlanabildiğinden yazın veya şehir içi kısa mesafe kullanımlarında tercih ediliyor.
- Open Face Scooter Kaskları
Yüz ve çene bölgesini tamamen açıkta bırakan bu kask modelleri genellikle gözleri rüzgar ve yabancı cisimlerden korumak için yarım veya tam vizöre sahip. Limitli koruma sunduğundan yüksek hız ve maksimum koruma gerektiren sürüşlerde kullanılmıyorlar. Daha çok düşük hız ile şehir içinde kullanılan scooter tarzı motosiklet sahipleri tarafından tercih ediliyorlar.
- Miğfer Tarzı Motosiklet Kaskları
Başın sadece üst bölümünü kapatan ve yeterli koruma sağlamaktan uzak olan bu modeller genelde cruise ve chopper tabir edilen motosikletlere sahip kullanıcılar tarafından tercih edilir. Tasarım tarzları sebebi ile tamamen görsel amaçlarla tercih edilen bu kask tipi herhangi bir koruma sunmuyor.
Motosiklet Kask Bedeni Nasıl Seçilir?
Modeli, rengi, tasarımı, grafikleri tam istediğiniz gibi olabilir ancak karar verirken dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden birisi de kaskın kafanıza tam olarak uymasıdır. Bol ve gevşek bir kask yeterli koruma sağlayamayacağı gibi dar bir kask sürüş esnasında sizi rahatsız ederek güvenliğinizi riske atabilir. Kaskınızı internet üzerinden satın alıyorsanız bir mezura yardımı ile alnınızdan geçecek biçimde kafa çapınızı ölçüp, ürünü kask üreticisinin yayınladığı beden tablosu ile karşılaştırarak almalısınız. Bir mağazadan alışveriş ediyorsanız, kaskı giydiğinizde başınız içinde rahatça hareket edip dönmemesine dikkat etmelisiniz. Yanak ve ense kısmı biraz sıkı, başınızın üst kısmına doğru ise nispeten daha rahat olmalıdır.
Kask Ne Zaman Değiştirilir?
Özellikle şehir içinde yaşanan küçük kazalardan sonra, kaskınızın dış yüzeyinde gözle görülür bir hasar olmasa dahi darbe sönümleme özelliğini yitirmiş olabileceğinden değiştirmeyi düşünmelisiniz. Herhangi bir sorun yaşanmasa bile kullanım kaynaklı yıpranmalar sebebi ile marka ve modele göre değişmekle birlikte motosiklet kaskları 3 ila 5 yılda bir yenilenmelidir.